search me tau syg :)

Saturday, February 12

ra nak sngat bela sugar glider tp ta kesampaian
                                 
Siapa kenal haiwan yang cenonet, comel, cute atas ni? Sape sape yang tak kenal natang ape ni, ni lah Sugar Glider. Haiwan eksotik jenis gliding marsupial kecil. Sugar Glider ni tak da kat malaysia. Ia hanya ada kat area Australia, New guinea dan jugak kat pulau pulau di Indonesia, atau korang ade pernah jumpe belakang rumah? he3. Walaupun asal sana tapi kat Malysia dia tetap boleh hidup dan membiak.

Kat Malaysia memang ade pelihara sugar glider ni, tapi tak la ramai sangat mungkin sebab haiwan ni bukan dari negara ni kan. Haiwan ni terkenal sebagai haiwan peliharaan yang bersaiz poket, sebab saiz dia yang kecik dan comel. Lanun tengok pun series geram, bayangkanlah kalau dier duk kat bahu, duk tapak tangan, manja pulak emm.. rasa nak pelihara lak. Kalau nak bela biarlah sepasang kan, boleh gak dieorg mengawan ke ape, untung dapat anak buah baru he3.

Sugar glider ni bukan tupai terbang tahu, tapi jenis macam kanggaroo sebab yang betina ada kantung kat perut, pastu jenis dok jaga malam, siang dier tidurrr je. Tapi benda tu boleh latih sampai la natang ni biasa. Dari apa yang Lanun baca binatang sugar glider memang manja dan boleh mati sebab kesunyian, hmmm.. ada sape sape yang manja macam sugar glider?

Amacam ada rasa nak bela tak? kat Malaysia natang ni memang tak ada masalah. Leh cari kat forum rujuk orang malaysia sendiri yang bela haiwan ni. Nak tahu lagi maklumat pasal pelihara sugar glider? harga sugar glider ni? RM500 sepasang + sangkar. Tapi ada harga lain, nak tahu korang leh search kat internet 


No comments:

tengs to all followers :D